Erdei sorozat - Forest series





RENDELHETŐ!! a laszlogal82@gmail.com vagy tel: 0741530656 Hívjon most!
Magyar és Angol nyelven, ugyanazon DVD-n
AVAILABLE NOW!! in laszlogal82@gmail.com or tel: 0741530656
English and Hungarian on the same DVD
"A történetek a Felső-Háromszéki-medencében játszódnak.
Olyan látásmódon keresztül láthatjuk az erdei élővilágot, amihez majd testközeli jelenlét szükséges. Szó esik az embereknek a természethez való viszonyáról és arról, hogyan kéne viselkedni ahhoz, hogy a természet befogadjon. A primitív állatok azon szokásaiból és viselkedéseiből emel ki néhányat, amelyeket a fejlett emberiségnek nem ártana újratanulnia vagy éppen elgondolkodnia azon, hogy az mennyire helyes a mindennapi életben. A felvételekhez semmilyen ember által alkotott létesítmény nem volt használva és esélyük volt az állatoknak mind az elmenekülésre mind pedig a támadásra. A figyelmes nézők láthatnak és hallhatnak, olyan KIS részleteket, amelyek NAGY félelmeket oszlathatnak el."
A sorozat folytatódik!


2012. október 7.

Bőgés, részletek

 Véget ért a szarvasok párzási időszaka. Nem hangoskodtak sokat, legalábbis amerre jártam, ott nem.
Nem számoltam hány éjszakát szántam rá, nem is érdekes, ennélfogva nem is írtam-írok bejegyzést mindenikről. Csak az érdekesebb részeket jegyzem le.






Először is itt van ez a fakopáncs, ez az első felderítési utamon került lencsevégre.
A következő hallgatózáson a szarvasbőgés helyett, medvebőgés volt. Vagyis egy anyamedve és két bocsa csörtettek át egy málnáson, élelem után kutatva, miközben a bocsok valamiért elsírták magukat. Innen bementek az erdőbe, és itt sikerült megörökíteni ahogyan a nagy medve hozzádörgöli magát egy fához. Íme egy pillanatkép a filmből.
A harmadik kiruccanás során egy, számomra ismeretlen, "ragadozó" vagy inkább rabló légyféleséget fotózhattam le.
Újabb út, és végre látok gombát. Az idén abszolút nem hódolhattam a gombászásnak, mivel nem volt gomba.
Mire elérem a helyszínt, ahová igyekeztem, majdnem lemegy a nap. Egy galagonya bokor alatt fújom ki magam s ...
... nézem ahogy elszáll egy repülő az égen. Vajon van ismerős rajta?
Lemegy a nap és feljön a hold. Ezen a helyen történt régi események emlékei tolongva törnek rám, helyet követelve maguknak a jelent "rendberaknivágyó" gondolatok között.
Szóval itt van a hold és a kísérteties árnyai, meg én. Sehol senki, aminek roppant örülök, vagyis hát, végül is, jó lenne
Ami ezen az éjszakán történik azt már leírtam az előző bejegyzésben.
Mint mindennek, az éjnek is vége lesz, újabb, szokatlanul meleg nap veszi kezdetét.
 Ezt bizonyítják a pillangók is, köztük egy különösen szép példány, a Gyászlepke.
Ismét újabb út következik. Ez majdnem sikeres szarvas szempontból is, de csak majdnem.
 Viszont  van helyette nyuszt, az idén sokadik alkalommal.

A sárban futó szarvasnak a nyoma és mellette a farkasé.

Ismét csendben telt el egy éjszaka. Amit elfelejtettem az elején leírni, az az, hogy minden este sokáig kell fennmaradni és pitymalat előtt útra kell kelni, hogy meglehessen közelíteni a szarvasokat.
 A hajnali hold alatt, csak néha hallani a szarvasbikák jelenlétét a környező oldalakban. Szomorú, számomra, mert nagyon úgy érzem, hogy az idén ki fog maradni egy piciny része az életemnek.
Lassan kicsúszok az időből, de nem adom fel. Újból elmegyek...
Narancsvörös csészegomba
 ... és ismét semmi. Este ugyan lett volna esélyem behívni egy bikát, de sajnos megörökíteni nem tudtam volna, elijeszteni meg nem akartam. Reméltem, hogy hajnalban még ott lesz, tévedtem.
Tüskés tőkegomba 
Még egyszer megpróbálom, valószínű ez lesz az utolsó. Jól kezdődik: Fekete harkályok tartóztatnak fel. Ilyenben sem volt még részem, egyszerre kettő is van egy fán. Fura táncot járnak, talán párválasztási ceremónia közepébe cseppentem?
 Sajnos nem tudok olyan csendben távozni mellőlük, mint ahogyan ide jöttem. Elzavarom őket az erdő egy távolabbi pontjára, ahol, gondolom, folytatják amit elkezdtek.
Nem tudom hova  lettek az őszi színes levelek. Vagyis tudom, egyenként színeződnek el és le is hullnak. Nincs pompás színekbe öltözött fa, csak néhány ágat látok amin véletlenül még ott vannak a levelek.
Azonban ha egy enyhe fuvallat hozzájuk ér, elhagyják helyüket és az avartakarót vastagítják.
A lemenő naptól "lángba" borul az erdő. 

Besötétedik, de tényleg, annyira sötét, hogy a kezemet sem látom az erdőben. Észre sem vettem, igaz egy vágott szélén üldögéltem és néztem ahogyan a távolban egyre erősebbek lesznek a lámpák fényei. Csillagfény ugyan van, de az csak a tisztásokon segít, a sűrűn nőtt fenyők közt nem tud behatolni. Ideje szálláshelyet keresni. Megtehetném, hogy kikötöm a függőágyat két fenyő közé, de valahogy most nincs kedvem ... fáradt vagyok, és így nem tudok vigyázni magamra. Inkább felmászok egy fára.
Jól gondoltam, hiába ébreszt fel néha a hideg, a reszketés, gyorsan visszaalszom. Most már hosszabbak az éjszakák és egyre hidegebbek a hajnalok, eljött az ideje, hogy valami melegebb cuccot tegyek be a hátizsákba.
Valahol négy óra magasságában, a hold elfelejtkezik magáról, nem megy tovább, sokáig mintha egy helyben állna. Ennek örülök, szépen megvilágítja az utamat. Elgémberedett testem nehezen engedelmeskedik, nem óhajt csendben járni.
A nap felkel és gondolatban elbúcsúzok a bikáktól, majd a télen találkozunk. Az út mellett csoportos tuskógombát szedek, az idei első gombaszedésem!
Miután felmelegedtem, visszamegyek és leszedem a felszerelést a fáról.

Hazafelé kitakarítok és tetőt teszek egy forrás fölé...
... majd őzlábgombát rágcsálva haladok tovább.

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörü amit leirtál!..Szépek a képek..semmi sem hiányzik,a gyűrűs tuskógombáid is csodaszépek..azt viszont nem tudtam hogy az őzlábgomba nyersen is..ehető..Az őszi leveleid csodaszépek..a többit előszedjük a memóriachippjeinkből...<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, egy szarvasbikát viszont nagyon hiányolok az egészből... de hát mindent nem lehet ugyebár... végül is meg vagyok elégedve az egésszel összességében. A fiatal őzláb fogyasztható nyersen, az idősebbek is, de nem ízletesek annyira.

      Törlés
  2. a sárban a nyom, nagy valószínüséggel inkább vaddisznó nyom, mint szarvas...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Több okból kifolyólag sem disznó nyom, íme néhány: ekkora sárban a disznó fattyúcsülkének a lenyomata akkora, mint az első csülkök lenyomatának a fele. A disznó patái nem egyformák. Amit a képen nem láthatsz, az a méretbeli különbségek.

      Törlés