Erdei sorozat - Forest series





RENDELHETŐ!! a laszlogal82@gmail.com vagy tel: 0741530656 Hívjon most!
Magyar és Angol nyelven, ugyanazon DVD-n
AVAILABLE NOW!! in laszlogal82@gmail.com or tel: 0741530656
English and Hungarian on the same DVD
"A történetek a Felső-Háromszéki-medencében játszódnak.
Olyan látásmódon keresztül láthatjuk az erdei élővilágot, amihez majd testközeli jelenlét szükséges. Szó esik az embereknek a természethez való viszonyáról és arról, hogyan kéne viselkedni ahhoz, hogy a természet befogadjon. A primitív állatok azon szokásaiból és viselkedéseiből emel ki néhányat, amelyeket a fejlett emberiségnek nem ártana újratanulnia vagy éppen elgondolkodnia azon, hogy az mennyire helyes a mindennapi életben. A felvételekhez semmilyen ember által alkotott létesítmény nem volt használva és esélyük volt az állatoknak mind az elmenekülésre mind pedig a támadásra. A figyelmes nézők láthatnak és hallhatnak, olyan KIS részleteket, amelyek NAGY félelmeket oszlathatnak el."
A sorozat folytatódik!


2013. december 16.

Fogaras- "a szó veszélyes fegyver"

Ismét kihagyom azt a részt mikor arról kéne írjak, hogy hogyan mentünk fel s le...pedig párszor igencsak érdekes volt...végül is, lehet bele fog kerülni, majd kiderül írás közben.
Fotós túrán vagyunk, és mint ilyen az első fények számítanak. Ezért korai indulás, sötétben óvatos haladás. 
Íme az első kép, még majdnem sötét van, de a fölénk tornyosuló, hideg, komor sziklaóriások nagysága remélem így, valamelyest érződik..? vagy legalább a hajnal érzése? vagy egyáltalán valami..?
 Elég hamar virrad és egyre jobban látszik a képeken merre is járunk. A "kevés néha több" most szépen látszik. Csak annyi hó hullt, hogy kiemelje a sziklák "textúráját"...és megnehezítse a járást.
Az "elsőfények" 10 perce csodás. Nehéz dönteni: fényképezni vagy mindenféle ketyere nélkül élvezni a nap ezen színes perceit.
Tényleg érezni a hideg ellenére, hogy a tudat belülről melegít. A látszat, hogy narancsszínbe mennek át a hegy bizonyos részei...mosolyt fakaszt.
 Ismét a szikla "erezete", összetétele.
 Egy oldal ahol nagyon meg kell gondolnunk hova lépünk, mert jég borítja az egészet és igen fárasztó lenne vissza mászni ha lecsúsznánk...persze, csak ha megússzuk törés nélkül.
A Fogaras hatalmas tömbjeiről is híres. Ami a képen van, csak egy kis része egy mellék gerincnek, mi viszont semmik vagyunk még e mellett is. Ez a hegy nem hagyja számomra, hogy úgy érezzem: "megmásztam a Fogarast!"

Lassan a télből átfordulunk a..a..a késő őszbe? Ahogy a kilátás egyre szebb lesz, kedvem támad össze-vissza mászkálni. Igaz, nem szép mert társasággal vagyok, de néhány kitérőt elnéznek a társak..úgy-e?
Fenséges, felemelő látvány a nagy hegyet fentről nézni.
Néha örülünk, hogy épségben átjutunk egy-egy jeges részen. Visszanézve nem sok kedvünk lenne az ereszkedéshez, főleg felszerelés nélkül. 

 És itt fent már van telefon jel...és jön egy szó sms-ben...
...és mintha zuhannék.
boldogság mint tavaszi virágillat.
a jóság és türelem versengve jégcsapokat tördel,
sikoltva zuhan alá a gyors hegyi patak,
rimánkodó szél rohan végig a völgyön, a falak alatt:
gyászindulót visszhangoznak a bércek
 Elszürkül a hegy, nem látom a szépet, nem érdekelnek társaim.

 Ez a vízesés talán segít? talán, de csak ha felfogom mit mond. Mert én néha elfeledek odafigyelni arra, ahol épp járok, de most...teljesen kiüresedett aggyal ülök a vízesés alatt és próbálom megérteni-önmagam


12 megjegyzés:

  1. ha azt mondom csodaszép, édeskeveset mondok..

    VálaszTörlés
  2. jaj de csoda jó volt nézni-olvasni-odaképzelni magamat!
    félelmetes. a veszély állandó.
    /anno, sok sok éve részese voltam egy több napos gerinctúrának a Fogarasokban, nyáron, embert próbáló, épp ezért megérte/
    jutka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és hatásosnak találtad.
      Nem semmi a az a gerinc túra, még nyáron sem!

      Törlés
  3. Lett pár jó kép . .minden érzelmi hullámvölgy ellenére is :).

    VálaszTörlés
  4. Természetesen "átjön" a képeken a hangulat, semmi gond ezzel.
    Sikerül jól megfogni a túra lényegét, s miután láttam egy-két képen ragyogni a jeges hegyoldalt... háát én nem biztos, hogy nekivágtam volna. Szépek a színek még így, ebben az elvileg kopár, színtelen hangulatot árasztó időszakban is.
    Tetszik, s nem tudhatom miféle szó rombolta a hangulatodat, de remélem a bú már elmúlt, nyoma vész, mint nyári zápornak.
    Megragadom az alkalmat, gratulálok az idén beindult projektekhez, remélem hasznos együttműködés lesz ez köztetek és a National Geographic között.
    Áldott, Békés Boldog Karácsonyt kívánok neked, s minden erdőlakónak a vidéken!
    Üdv, Zsolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és kissé nagyon megkésve egészséget és jó eredményt ebben az évben is.
      Neki kell vágni, mert a veszély kell és még ott van az is, hogy ha otthon maradsz, biztos nem látsz újat...

      Törlés
  5. Hmmm..nagyon szép fotók, a minőségük határozottan sokat javult (nem mintha a régiek rosszak lettek volna, én inkább egy új gépre gondolok), de hálistennek nem lettek túl technikaiak, és mindig sikerül átadniuk a hangulatot. Valahogy ott van rajtuk a lényeg is, nemcsak a fotó, nem tudom, hogy fejezzem ki magam. De mindenképpen tetszenek, mindig szívesen látogatok ide. Kicsit sajnálom a régi zöldes designt, valahogy "erdősebb" hangulata volt. Ez kissé kimértebb, de így is jó, csak minél több bejegyzés szülessen :) És persze Boldog új Esztendőt sok sok túrát és minél kevesebb szomorú sms-t..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép napot,
      Örömmel olvasom az ilyen véleményt, sokat segít. Köszönöm.
      Ugyanaz a gép, talán azt látod, h kicsit "világosodott a látásom".
      Igaz, tényleg veszített a személyességéből, te megpróbálom, hátha így jobban érvényesülnek a képek. Néha kell a szomorkás hangulat, hogy tisztábban lássak.
      Boldog új évet neked is.

      Törlés