Erdei sorozat - Forest series

RENDELHETŐ!! a laszlogal82@gmail.com vagy tel: 0741530656 Hívjon most!
Magyar és Angol nyelven, ugyanazon DVD-n
AVAILABLE NOW!! in laszlogal82@gmail.com or tel: 0741530656
English and Hungarian on the same DVD
"A történetek a Felső-Háromszéki-medencében játszódnak.
Olyan látásmódon keresztül láthatjuk az erdei élővilágot, amihez majd testközeli jelenlét szükséges. Szó esik az embereknek a természethez való viszonyáról és arról, hogyan kéne viselkedni ahhoz, hogy a természet befogadjon. A primitív állatok azon szokásaiból és viselkedéseiből emel ki néhányat, amelyeket a fejlett emberiségnek nem ártana újratanulnia vagy éppen elgondolkodnia azon, hogy az mennyire helyes a mindennapi életben. A felvételekhez semmilyen ember által alkotott létesítmény nem volt használva és esélyük volt az állatoknak mind az elmenekülésre mind pedig a támadásra. A figyelmes nézők láthatnak és hallhatnak, olyan KIS részleteket, amelyek NAGY félelmeket oszlathatnak el."
A sorozat folytatódik!


2012. január 15.

Élet a téli erdőn

Hiába a hideg, a nagy hó, enni-élni kell.
Az állatok alkalmazkodtak a tél viszontagságaihoz nem úgy mint az emberek. Az alvást úgy oldják meg a szarvasok, őzek, hogy elkaparják a havat arról a helyről ahol aludni akarnak majd egyszerűen lefekszenek. A szőrük üreges ezért nagyon jó hőszigetelő, ebből kifolyólag a jég hátán is elhálnak. Szó szerint a jég hátán mert nem mindig kaparják el teljesen a havat és ez megjegesedik alattuk.

Bika fekhelye

A bika nyoma és szőre
Az élelem elég szűkös ilyenkor, az a kevés ami van azt a hó alól kell előkaparni különböző helyekről. 
Patakvölgy
Elméletileg könnyebb ilyenkor megtalálni őket mert csoportokba verődnek a nagyobb biztonság érdekében. Ugyanis "több szem többet lát" alapon nagyobb a túlélési esélyük. Ezek a csoportok tömörülnek a táplálkozási helyeken ami lehet hegyoldal vagy éppen egy völgy. Egy ilyen szarvasokból álló csoporthoz jutok közel. Négy különböző életkorú bika és két tehén van ebben a csoportban. Szarvashoz méltón nagyon óvatosak és nem is maradnak sokáig a közelemben.

Felderítő - pillanatkép
Majd jönnek a többiek - pillanatkép

Előbb a fiatalabb, amit maga előtt taszigál egy nem sokkal idősebb társa.Az egyik közülük valószínű "gyilkos" lesz. Ez olyan szarvasbika amelynek az agancsán nem lesznek ágak, ezért párzási időszakban, mikor harcra kerül a sor könnyedén halálra tudja sebezni ellenfelét. Az ilyen bika selejtnek minősül és kilövendő az állományból, mert nagy kárt tud tenni benne, és hamar tudatára ébred előnyének, amit ki is használ.

A gyilkos
Miután elmennek lassan szálláshely után kell néznem mert sötétedik. Mivel a tél közepén tartunk nagyon hamar sötétedik és mire kikötöm a függőágyat már nem sokat látni. Befekszem a hálózsákba, felkötöm a bakancsot és a hóvédőt a függőágyra majd jöhet az alvás. 

Reggel elég fagyos hangulatra ébredek.
Csillagszálló, fenyőszoba...
Reggel a bakancs kopogóra van fagyva, mikor a lábam bele préselem mintha jégbe dugnám a lábaim. Sebaj, két óra elteltével kezd bemelegedni és amúgy is elfelejtem mikor őzeket látok meg reggelizni egy meredek oldalon.Sajnos egész nap nem látni a napot, ez meglátszik a képeken és a filmezéseken is. Egy róka nyomán megyek tovább mikor megpillantom egy fura színű állat hátát. Első pillanatban rókának gondolom, de hamar kiderül róla, hogy vaddisznó.

Ilyen világos színűvel eddig még nem hozott össze a sors - pillanatkép

Egy darabig kerülgetjük egymást, majd felfedez és elrohan.


Tovább haladok a behavazott tájon, a hó egyre nagyobb lesz, a vadnyomok kezdnek ritkulni. 


Egy nyuszt friss nyomaira bukkanok és alig telik el pár perc mikor keresztül ugrál előttem, persze csak egy pillanatig tart az egész. Az erdőből két őz alakját fedezem fel, amint kint fekszenek egy tisztáson és békésen kérődznek. Közel lopakodok hozzájuk, nagyon is közel, annyira, hogy érvényes az a nagyot mondás miszerint "arrébb kellet rugódni, hogy ne csak egy darabkája látszódjon".

A kétnapos túrát combig érő hóban fejezem be.


9 megjegyzés:

 1. Nagyon jó ez a függőágyas megoldás, már én is gondolkoztam rajta, hogy így kellene kint aludni.
  Kell egy jó védőtakaró és akkor ha esik, ha fúj tökéletes.
  Megvéd a talaj hidegétől, nedvességétől és a talajlakó vagy más kisebb állatoktól.
  Medvék vannak??
  Látom bringákkal foglalkozol. Én is de csak hobby szinten, meg szerelek is otthon kereset kiegészítésképp.
  Nézd meg a facebook-on, itt a link:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.232722263463710.52803.100001778137729&type=3&l=bd3a89c618
  Üdv!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, majdnem tökéletes...Szinte mindig ezt használom, nekem ez a legjobb. Sokkal körülményesebb mint a sátor mert folyamatosan mozog és huzatos de már összenőttünk.
   Medvéket lehet kapni régebbi bejegyzéseimben.

   Törlés
 2. Használsz külön bivakzsákot? Rendkívül sokat jelent ha fúj a szél vagy ha télen kint alszol igazi hidegbe/látom szoktál!/és-vagy nedves az idő. +5'C-ot ad rá pluszba...állítólag, mert megmérték.
  Mi a seregbe kikötöttük két oldalról is az "ágyat" és akkor nem mozgott, csak amennyit maga a fa...ha nincs szél, tök stabil.
  A sátorral is van baj, gondolom Te is jártál már úgy, hogy egyszerűen nem volt hol felállítani, mert nem volt hely, köves a terep,sok az ág-gyökér ami kiszúrhatja, vagy éppen lejtős volt a terep stb.
  Ráadásul min. 2 kg. Több mint egynapi kaja súlya....
  Ja, és ilyen világos színű disznót még én sem láttam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az egyszerű bivakzsákkal az a gond,h kicsapódik a pára és ha több napos a túra, bizony az nagy gond(télen). Szépen felsoroltad az érveimet a sátor ellen...
   Az idén ez már a második furcsaság, az első az örvös medve volt...megtaláltad?

   Törlés
 3. Igen, szóval mindenképp egy "lélegző" bivakzsák kell, vagy ha van rá mód persze mindent meg kellene szárítani, csak hát nincs rá mindig lehetőség...
  Az örvös medvét nem találtam.... merre kószál??
  Elküldöd a linkjét? Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rosszul írtam, nem az idei az örvös medve...a tavaly augusztusi bejegyzés szól róla.

   Törlés
 4. olyan mint egy teli mese, amit este olvasnak a kisgyereknek, miután bebújt az ágyába...mese bátorságról és állatokról, gyönyörű képekkel teletűzdelve...mese és mégis valóság

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi. Nem is rossz ötlet! Több és jobb szöveggel fel lehetne használni ilyesmire...

   Törlés